> Nieuws

Aan de slag met decemberknutsels 15/11/2017

Mooie sneeuwkristallen of kerstballen van een petfles? Of een krans van gerecyclede doppen? Kinderen gaan creatief aan de slag en maken inspirerende decemberdecoraties. Zes verrassende versieringen maken ze eenvoudig van materiaal dat velen zien als afval, maar wat juist waardevol materiaal blijkt te zijn. Zo krijgen petflessen, blikjes, doppen, kroonkurken en plastic tassen een feestelijk tweede leven!

Lees meer

Thijs wint Wasteboard met zijn ontwerp 11/10/2017

Kinderen konden de afgelopen maand ontwerpen insturen voor de Wasteboardwedstrijd van Supporter van Schoon. En er kwamen ladingen binnen. De jury koos na lang beraad voor het ontwerp van Thijs uit Anna Paulowna. Hij noemde het The Shark. Van zijn ontwerp wordt binnenkort een Wasteboard – een skateboard van ingezamelde plastic doppen – gemaakt.

In de Kidsweek en SamSam stond in september het verhaal van Supporter van Schoon Lisa. Zij vindt zwerfafval een doorn in het oog en zet zich in voor een schone buurt door iedere twee weken een opschoonactie te doen.Goeie actie!

Afval heeft natuurlijk gewoon waarde. Helemaal als je het in de juiste bak gooit. Dan kan het gerecycled worden. Van papier, blik, glas en plastic kan weer nieuw papier, blik, glas en plastic gemaakt worden. En van ingezamelde plastic doppen kun je dus een Wasteboard maken. Hoe dat precies gaat, kun je hier over een tijdje lezen/zien. In de herfstvakantie wordt het ontwerp van The Shark van Thijs namelijk gemaakt in de Wasteboard bakery.  

 


Lisa = Supporter van Schoon 29/08/2017

Hop, hop! Ruim je rommel op! Lisa (11) uit Eindhoven ruimt elke twee weken rommel uit haar buurt op. Waarom? Lisa: ‘Je ziet meteen dat het helpt en dat mensen er blij mee zijn!’

Al twee jaar lang maakt Lisa met haar vriendin Jarinde straten schoon. ‘Blikjes en flesjes liggen het meest op de grond,’ vertelt Lisa. ‘Maar we hebben ook een keer een plastic kerstboom gevonden. En het allervieste van alles: poep in een zakje. Je merkt echt verschil sinds we opruimen. De straat is nu bijna helemaal schoon en er is ook een prullenbak geplaatst.’  Op school gaf Lisa al een presentatie over plastic afval. Ze vertelde haar klas dat de rommel die op straat wordt gegooid, super lang blijft liggen. Plastic verdwijnt niet, maar versnippert langzaam in microdeeltjes. Die plastic stukjes zijn zo klein dat je ze niet meer ziet. Maar ze komen wel in het grondwater. Ongezond, ook voor dieren.

Waar Lisa helemaal niks van snapt, is dat het speeltuintje elke keer vol papiertjes en blikjes ligt. ‘Dat doen jongeren van 16, denk ik. Zij vonden het vroeger toch ook niet leuk om te spelen in een rommelige speeltuin? Bewaar je troep gewoon als er geen prullenbak staat.’ Daarom heeft ze voor alle rommelmakers een goede slogan bedacht: ‘Hop, hop! Ruim je rommel op!’


15 september: Keep it clean day! 21/08/2017

Elke 3e vrijdag van september is het Keep it Clean Day, de dag waarop heel Nederland de handen ineen slaat tegen zwerfafval. Dit jaar valt Keep it Clean Day op 15 september. Doe jij ook mee met je school, je straat of je vrienden?

Zo doe je mee

  1. Bedenk een opruimactie op vrijdag 15 september. Groot of klein, alles mag!
  2. Meld je actie aan op www.supportervanschoon.nl ;
  3. Bestel direct je gratis opruimpakket in onze webshop;
  4. Raap 15 september samen met je vrienden, familie, collega’s en andere Supporters van Schoon al het zwerfafval op dat je tegenkomt!

Geen tijd of zin om zelf een actie te organiseren? Sluit je 15 september dan aan bij een actie van iemand bij jou in de buurt. Kijk op www.supportervanschoon.nl voor alle acties in de buurt.

Waarom Keep it Clean Day?

Supporter van Schoon Anette Dölle introduceerde Keep it Clean Day in Nederland. Zij vertelt erover in dit filmpje. 

Deel de opbrengst met #KICD

Wat vind je allemaal als je een dag lang ál het zwerfafval opraapt dat je tegenkomt? Deel je foto op social media en gebruik #KICD.


Schatzoeken voor een schoon strand 10/08/2017

De Katwijkse watersportvereniging Skuytevaert én Supporter van Schoon vierde haar jaarlijkse feestweek. Voor de gelegenheid stond er een reusachtige partytent op het strand. Voor de kinderen werd er een TrasHure Hunt georganiseerd: als echte schatzoekers gingen zij op zoek naar alles wat niet op het strand hoort en toverden dat om tot ware schatten.

Ralph Groenheijde is de drijvende kracht achter TrasHure Hunt. Met zijn collega’s organiseert hij activiteiten - van festival tot lezing – met als doel gedragsverandering, bewust omgaan met je afval en de planeet. En dat doe je samen.  

De educatieve activiteit, met kinderen schatzoeken, is al talloze keren met veel succes ondernomen. Ook op het strand van Katwijk. Ralph wist de ongeveer 25 kinderen te enthousiasmeren en te mobiliseren. Gezamenlijk trokken ze het toch al schone strand op bij zeilvereniging Skuytevaert, maar wisten nog tassen vol met zwerfafval te bemachtigen. En dat werd omgetoverd tot een kunstwerk!

Ook een opschoonactie organiseren? Zo pak je het aan.  


Aan de slag voor een schoon strand 23/06/2017

Organiseer met je groep, met de school of met de hele bso een opruimactie op het strand bij jullie in de buurt! Op een schoon strand is het goed vertoeven. En een schoon strand houdt de kust en zee gezond. De Schoonste Stranden Verkiezing is een initiatief van Supporter van Schoon en start op 10 juli. Jullie kunnen helpen! Krijgt jullie strand de status van Schoonste Strand van Nederland?

Lees meer

Partou-vestiging wint 3D printworkshop met schoonmaakactie 13/06/2017

Op de Landelijke Opschoondag gingen ruim honderd bso-vestigingen van Partou kinderopvang aan de slag met het schoonmaken van het plein, de straat, de buurt of de wijk. Nederland Schoon deed een duit in het zakje om de actie nóg meer de moeite waard te maken: iedere vestiging kon een inzending doen om mee te dingen naar een geheel verzorgde 3D printworkshop.

 

Winnende inzending
“Hoe voelt het om een stuk zwerfafval te zijn? Nou, echt niet fijn, zo koud en afgedankt op de grond. Nee, zoveel afval is echt niet gezond. Daarom ruimen wij vandaag alles op, dat vinden de dieren vast top!”

Dit is de inzending van de kinderen van de Partou kinderopvangvestiging Gedeputeerdenlaan in Zwolle. Ze wonnen er een 3D printworkshop op locatie mee!

 

Workshop
Makerz is een coöperatie gericht op het nieuwe maken zoals 3D printen, 3d tekenen en programmeren. De organisatie wordt gevormd door ondernemers, (oud-)leerkrachten en schoolleiders. Makerz verzorgde vorige week de workshop bij de winnaar in Zwolle. De jonge kinderen gingen aan de slag met vormgever Louisette, gepakt door het 3D printen. Robbert en Stefan, eveneens werkzaam voor de Makerz, gingen met een wat uitgebreider zwerfafvalproject aan de slag met de 8+’ers. Er werd onderzoek gedaan, gesorteerd, afgewassen, geshred en gesmolten. Uiteindelijk werden aan de hand van zelf gemaakte digitale tekeningetjes mooie plastic doodles gemaakt, zoals een autootje voor Damian en haar eigen naam voor Marieke. De kinderen vonden het erg leuk.


Kids Climate Conference 2017 06/06/2017

De  vierde editie van de Kids Climate Conference wordt van 6 tot 9 oktober gehouden in Center Parcs Erperheide in Peer, op 40 minuten van Eindhoven. Center Parcs is samen met het Wereld Natuur Fonds de organisator van deze conferentie voor kinderen.

Tijdens de Kids Climate Conference worden kinderen door middel van inspirerende workshops gestimuleerd om over duurzaamheidsonderwerpen na te denken, om erover te praten én om de onderwerpen door te geven aan anderen. Supporter van Schoon biedt tijdens de KCC ook een aantal leuke en leerzame workshops aan.

Kinderen kunnen zich nu aanmelden

Kinderen die willen nadenken en meepraten over hoe we onze mooie aarde doorgeven aan volgende generaties, kunnen zich aanmelden. Bekijk hier een impressie van de Kids Climate Conference van 2016.   


Schone Avond4Daagse 11/05/2017

Dit jaar neemt een tiental gemeenten deel aan pilotproject de schone Avond4Daagse. Het doel is een Avond4Daagse waar de deelnemers hun afval onderweg niet laten vallen, maar verzamelen in zakken en bakken. Zo ziet niemand meer dat er een stoet kinderen en volwassenen door hun straten en parken hebben gelopen.

Gratis materialen

Gemeenten die meedoen, ontvangen een praktische handleiding waarin duidelijk wordt hoe je in samenwerking met de lokale organisatoren van de Avond4Daagse een schone Avond4Daagse maakt. Supporter van Schoon ondersteunt deze Schone Avond4Daagse met materialen zoals klikostickers, posters en spandoeken. Ook zijn er opruimmaterialen beschikbaar en worden afvalzakken aan de deelnemers uitgedeeld.

Jong geleerd, oud gedaan

Voor scholen is een extra pakket met posters en speurtochten beschikbaar. Ook informeren de scholen, ouders en kinderen wat ze vooraf kunnen doen voor een schone Avond4Daagse. In de flyer met vier handige tips begint het verminderen van afval al thuis. Als bijvoorbeeld iedereen snacks in bakjes en water in bekers meeneemt, scheelt het een hoop afval.

Lees meer over Schoon Belonen.


Het Rondreizend Afvalatelier 20/04/2017

De Groene Makers hebben een vaste standplaats in Huizen. Maar met het Rondreizend Afvalatelier trekken ze ook regelmatig het land in om er workshops te geven. Bijvoorbeeld in Utrecht. Daar zijn de Groene Makers op 5 mei in Speeltuin Bankaplein bij Professor Loep & Het Kunstlaboratorium te vinden.

In het atelier gaan kinderen zelf aan de slag met het maken van onderdelen van petflessen, die ze zelf meenemen. Van de gevonden of meegenomen flessen maken ze lange draden, touwen en stokken. Vervolgens worden daarvan waardevolle nieuwe voorwerpen gemaakt zoals springtouwen, armbanden, kettingen, torens of zelfs autootjes. Eigen ideeën van kinderen zijn heel welkom!

Bekijk hier het filmpje van het Rondreizend Afvalatelier. Wil je zelf dat de Groene Makers een workshop komen geven? Ga dan voor meer informatie naar www.degroenemakers.nl 

Actuele informatie staat hier https://www.facebook.com/dgmakers/


Geef buiten les! Bijvoorbeeld op de Nationale Buitenlesdag op 11 april 30/03/2017

Het zonnetje schijnt, een briesje waait, de vogels fluiten. Het ideale decor voor een buitenles! Er wordt niet vaak door leerkrachten buiten lesgegeven. Daarom hebben Jantje Beton en stichting IVN de Nationale Buitenlesdag bedacht. Hij is dit jaar op 11 april.

Buiten lesgeven heeft voordelen: kinderen blijken beter en effectiever te leren. En het is ook gewoon leuk. Toch wordt er nauwelijks buiten lesgegeven, met name omdat er geen materiaal beschikbaar is dat zulke lessen ondersteunt. Initiatiefnemers Jantje Beton en IVN hebben daarom de Buitenlesbundel (verschillende leuke en uitdagende lessen) gemaakt. Je krijgt die als je je buitenles aanmeldt.

De lessen op Aan de slag met afval kun je óók heel goed buiten doen, bijvoorbeeld de doe-opdracht Afval, let’s clean it up! Die les is gericht op onderzoekend leren waarbij kinderen uit de middenbouw in kleine groepjes aan de slag gaan in de nabije omgeving.

© foto: Tamara Reijers


Landelijke Opschoondag: een groot succes 16/02/2017

De slogan ‘Een buurt, een missie’ was dit jaar helemaal van toepassing op de ruim 2450 acties die in het hele land plaatsvonden op de Landelijke Opschoondag. Ook waren er maar liefst 700 scholen en bso’s bij die speelplein, perk en park, de straat, de wijk of de buurt aan kant maakten.

In de week van de Landelijke Opschoondag hield een recordaantal scholen een opschoonactie. De bovenbouw van de Haarlemse Bavinckschool ging op 22 maart in vol ornaat, dat wil zeggen in fluorescerende Supporter van Schoon-hesjes, luid zingend de straat op. Ze gingen naar het Schoterbos, waar ze startten met een sessie troeptrimmen om de spieren soepel te maken. Daarna verdwenen ze na het échte startschot van de Haarlemse wethouder duurzaamheid in alle richtingen van het bos om dat schoon te maken. Afvalinzamelaar Spaarnelanden was er ook van de partij en nam na de actie de tientallen volle zakken met zwerfafval aan. Bekijk hier het filmpje.

In Gorinchem hield OBS Anne Frank een themaweek over afval: zij hielden een afvalrace, gingen in verschillende ateliers aan de slag met afval en sloten de week af met een gezamenlijke opschoonactie, waarbij ook buurtbewoners betrokken waren. Delft, Oss en Zuidplas stonden ook bol van bruisende acties, ondernomen door jong en oud.  Lees over deze en nog meer acties op www.supportervanschoon.nl


Kindergemeenteraad pleit voor Landelijke Opschoondag Zuidplas 15/02/2017

Demy Tindal (11) is kinderburgemeester van de gemeente Zuidplas. Zij zorgt er met haar collega’s in de kindergemeenteraad voor dat er een lespakket komt over alle dorpen binnen de gemeente Zuidplas én dat ze er meedoen met de Landelijke Opschoondag op 25 maart.

‘Leer Zuidplas kennen’ moet het lespakket gaan heten, waarmee leerkrachten ervoor moeten gaan zorgen dat kinderen meer te weten komen over alle dorpen en het buurtschap die samen de gemeente Zuidplas vormen. Daarnaast pleit de kindergemeenteraad voor een schoon Zuidplas.

Demy Tindal, Annelie Vellekoop en Lotte Breedijk mochten de ‘echte’ gemeenteraad toespreken en hun voorstellen presenteren. Samen met de andere raadsleden maakten ze hiervoor een filmpje om het belang van het meedoen aan de Landelijke Opschoondag op 25 maart te benadrukken. “Maak Zuidplas een stukje schoner”, zei kinderraadslid Annelie Vellekoop. De kinderraad vindt dat alle raadsleden op de Landelijke Opschoondag de handen uit de mouwen moeten steken. En dat lijkt goed te komen, aangezien beide voorstellen unaniem zijn aangenomen.

Lees meer

Besteed jij aandacht aan (zwerf)afval in je lessen? 07/02/2017

Wij willen Nederland schoner maken en bewust omgaan met ons afval. Jij toch ook? Daarom horen we graag van je of en hoe jij in de klas of op de groep aandacht besteedt aan zwerfafval en afval scheiden en recyclen.

Vul deze korte vragenlijst in: de eerste vijftig inzenders ontvangen het spandoek 'Wij komen in actie voor een schone buurt' van Supporter van Schoon.

Lees meer

Supporter van Schoon op de NOT in Utrecht 30/01/2017

Van dinsdag 24 t/m zaterdag 28 januari 2017 werd in de Jaarbeurs in Utrecht weer de tweejaarlijkse NOT (Nationale Onderwijstentoonstelling) georganiseerd. In vijf dagen tijd bezochten 40.000 leerkrachten en pedagogisch medewerkers deze onderwijsbeurs.

Op onze stand hebben we veel leerkrachten en bso-medewerkers ontmoet en ze verteld over het beschikbare lesmateriaal voor basis- en middelbare scholen. Ook hebben we veel scholen en bso's enthousiast gemaakt om mee te doen met de Landelijke Opschoondag op woensdag 22 maart. Scholen en bso's die zich hiervoor aanmelden ontvangen een unieke knikkertegel van gereycled plastic. Lees hier hoe je ook mee kunt doen als school of bso.

Lees meer

Nieuwjaarsvegen dubbel geslaagd 02/01/2017

Jaarlijks belandt er enorm veel vuurwerkafval op straat. Deze vuurwerkresten zijn schadelijk voor het milieu. Daarom is het belangrijk dat we ze samen opruimen. Zo zorgen we niet alleen voor een schone omgeving maar ook voor een betere sfeer in de buurt.

Op 1 januari om 12.00 uur stonden er in heel Nederland weer ontzettend veel mensen klaar om het vuurwerkafval van de feestelijke avond ervoor op te vegen. Dat leverde niet alleen een heleboel schone straten op, maar ook een hoop gezelligheid. Actie dubbel geslaagd dus.

Lees meer

Van afval tot 3D-print 07/12/2016

Als aftrap voor de pilot Schoon Belonen volgden de leerlingen van basisschool De Garve in Wichmond een workshop 3D-printen. De meegenomen petflessen smolten ze om tot mooie 3D-prints van zelfgemaakte ontwerpen. De workshop was niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam. Alle facetten van de grondstoffenkringloop komen erin terug: inzamelen, sorteren en iets nieuws maken van oude materialen. Duurzaamheid stimuleren is zowel dingen leren als dingen doen.

Iedere school die meedoet aan de pilot via het lesprogramma Clean Wise van inzamelaar Circulus Berkel mag bij gemeente Bronckhorst de workshop 3D-printen aanvragen.

Lees meer

Van afval tot kunst 31/10/2016

Afval en zwerfafval kan je in de prullenbak gooien, maar sommige kunstenaars laten zich vooral inspireren door zwerfafval. Ze maken er kunstwerken van. Populair is bijvoorbeeld de Portugese street-art kunstenaar Bardalo ll. Deze kunstenaar maakt Big Trash Animals van zwerfafval. Met zijn enorm grote dieren wil hij mensen bewust maken van de impact van zwerfafval op onze natuur. Zijn kunst reflecteert de problematiek van onze wegwerpmaatschappij met de daarbij horende vervuiling. Bardalo II hoopt dat hij met zijn kunst een bijdrage kan leveren aan een ecologisch bewustzijn.

 


‘Afvalgoals’ voor scholen 28/07/2016

Mbo-studente Nathalja van Dam (22) ergerde zich vaak aan sigarettenpeuken, blikjes en koffiebekers op het schoolplein van Scalda in Vlissingen. Haar school zag het probleem ook en zette samen met Schoon Zeeland het project Zwerfafval op. Studenten werden ingezet om promotiemateriaal te ontwikkelen om medestudenten aan te sporen hun afval op te ruimen. Studente Natalja ging een stap verder en ontwierp de ‘afvalgoal’. Een vangnet in de vorm van een voetbalgoal die op een kliko geplaatst kan worden.

"Veel jongeren zijn lui, en hebben geen zin om naar de prullenbak te lopen. Zo kunnen studenten het afval direct weggooien." Voor de sigarettenpeuken bedacht Natalja een stemkastje, met twee vakjes. "Door hun peuk erin te gooien, kunnen ze anoniem stemmen op Donald Trump of Hillary Clinton."

Samen met studenten bouwkunde en werktuigbouwkunde zorgde Natalja dat haar ideeën echt gemaakt werden. De statafels en vangnetten worden binnenkort op het schoolplein geplaatst.


Zwerfafvalcampagne ‘Straatje netjes’ 08/07/2016

Loco kinderburgemeester Lars den Heijer nam op 5 juli de eerste 'Prullenpakker' in de gemeente Gouda in gebruik, met daarop een foto van hemzelf.

De loco kinderburgemeester ergerde zich aan zwerfafval en bedacht een ludieke prullenbak voor op het schoolplein. Cyclus, het bedrijf dat in Gouda onder meer prullenbakken leegt en zwerfafval opruimt, vond een prullenbak die vrolijk en aansprekend is, die voldoet aan alle veiligheids- en gebruikerseisen en die voor het grootste deel gemaakt is van gerecycled aluminium.

Wat begon als een ergernis van Lars mondt nu uit in de zwerfafvalcampagne ‘Straatje netjes’. Begin volgend schooljaar ontvangen alle Goudse basisscholen de uitnodiging om mee te doen.

Lees meer

Aan de slag met afval wint internationale educatieprijs 23/06/2016

Deze week viel onze website en lesmodule Aan de slag met afval in de prijzen bij de uitreiking van de jaarlijkse Comenius EduMedia Awards in Berlijn! Het Duitse Genootschap voor Pedagogiek en Informatie (GPI) reikt de Comenius EduMedia Awards elk jaar uit aan de meest innovatieve digitale educatieve producten.

Het GPI is een wetenschappelijke vereniging voor multimedia, educatieve technologie en mediadidactiek. Een vakjury met leden uit 8 verschillende Europese landen beoordeelt jaarlijks ruim 150 inzendingen uit 25 landen uit Europa, China en de Verenigde Staten.

Lees meer

Voorkom zwerfafval tijdens de Avondvierdaagse 24/05/2016

Komende weken doen veel kinderen mee met de Avondvierdaagse. Lopen leerlingen van jullie school ook mee? Wijs begeleidende ouders er dan op dat kinderen hun afval thuis weggooien. Zo voorkomen we zwerfafval.

Wil je net als basisscholen in Zoetermeer helpen om zwerfafval op te ruimen? Vraag dan gratis opschoonmaterialen aan en laat de kinderen tijdens de Avondvierdaagse onderweg zwerfafval verzamelen. Bekijk hier het Jeugdjournaalfilmpje over de actie van vorig jaar.Montessori Trash Trek Rangers met afvaloplossing naar Europees Kampioenschap 29/03/2016

Het Trash Trek Rangers Team van Montessorischool Wassenaar heeft met een originele afvaloplossing de tweede prijs gewonnen tijdens de Benelux-finale van de First Lego League. Ruim 1 miljard heldere PET-flessen verdwijnen per jaar tussen het gewone afval, slechts 20% wordt gerecycled. Het team, dat bestaat uit tien enthousiaste leerlingen van groep 7 en 8, wil een metalen ring verwerken in de hals van de PET-fles, waardoor de flessen met magneten kunnen worden gescheiden van het restafval en zo hoogwaardig kunnen worden gerecycled. Volgens de jury een originele oplossing met een sterke potentie om een bijdrage te leveren aan het afvalprobleem.

Lees meer

3D geprinte Cornelis Prul Prijs uitgereikt aan beste opruimidee 16/03/2016

OBS Kastanjepoort uit Erichem heeft met hun beste opruimidee van Nederland de ‘Cornelis Prul Prijs’ gewonnen. De prijs is een 3D geprint standbeeld van de stichter van Duckstad, gemaakt van gerecycled plastic afval. Het winnende idee van de ‘zingende Cornelis Prullenbak op zonne-energie’ is gekozen uit meer dan 300 inzendingen. De wedstrijd werd georganiseerd door Donald Duck Weekblad in samenwerking met Supporter van Schoon en afvalverwerker Van Gansewinkel. Zwerfafval opruimen is geen peulenschil. Daarom riep Donald Duck Weekblad begin februari op om een steentje bij te dragen aan een schone leefomgeving en met een origineel opruimplan te komen. De initiatieven varieerden van een Donald Duck stofzuigerrobot tot een Willie Wortel afval-ophaaltruck. Zelfs vanuit Estland werd er een opruimplan ingezonden. 

Lees meer

Doe mee en win de Cornelis Prul Prijs! 09/02/2016

Veel mensen weten dat Cornelis Prul de stichter van Duckstad is. Maar wat bijna niemand weet, is dat de grote Prul óók de bedenker is van de leus: Opgeruimd staat netjes! Daarom houdt Donald houdt elke dag zijn buurt schoon. Donald Duck Weekblad gaat samen met Supporter van Schoon op zoek naar de school met het beste opschoonplan van Nederland. De winnende school krijgt woensdag 16 maart een uniek Cornelis Prul-standbeeld uitgereikt. Heeft jouw klas of school een geweldig idee om de buurt of het schoolplein schoon te houden? Meld jullie opschoonplan dan aan!

 


Woensdag 16 maart Landelijke Opschoondag voor scholen 14/01/2016

Op zaterdag 19 maart is de jaarlijkse Landelijke Opschoondag. In 2015 was deze dag een groot succes. Vorig jaar trokken 100.000 vrijwilligers er, ondanks het regenachtige weer, op uit om zwerfafval te rapen. Steeds meer Nederlanders vinden een schone leefomgeving belangrijk. Samen ‘iets doen’ voor de buurt zorgt voor verbondenheid en verhoogt het geluksgevoel. Scholen kunnen ook hun steentje bijdragen en meedoen met de speciale Opschoondag voor scholen op woensdag 16 maart. Wanneer je je schoonmaakactie aanmeldt ontvang je (gratis) schoonmaakmaterialen.

Lees meer

Lancering Lesmodule aan de slag met afval 11/01/2016

De nieuwe educatieve website Aan de slag met afval is vanaf vandaag door alle basisscholen in Nederland te gebruiken. Op deze nieuwe site van NederlandSchoon en Nedvang vind je lessen voor alle groepen van de basisschool. Met de lesmodule kun je op een leuke en interactieve manier aandacht besteden aan het voorkomen en opruimen van zwerfafval en het gescheiden inzamelen en recyclen van verpakkingsafval. 

 

 


Keep it Clean Day 2016

Vrijdag 16 september was het Keep it Clean Day in heel Nederland. Duizenden kinderen gingen de straat op om zwerfafval op te ruimen. Ook leerlingen van de Hildegaertschool in Rotterdam deden mee en Jeugdjournaal volgde ze. Na het opruimen maakten de leerlingen muziekinstrumenten van het verzamelde afval. De klas van de Hildegaertschool mocht als eerste de Zwerfafvalfanfare uitproberen. Dit nieuwe project van Supporter van Schoon, waarbij je muziekinstrumenten maakt van afval, is vanaf begin oktober beschikbaar voor alle basisscholen in Nederland.

Lees meer

Blaas de straten schoon met de zwerfafvalfanfare!

Muzikaal aan de slag met (zwerf)afval? Doe dan mee aan de Zwerfafvalfanfare! Maak een heel orkest met verschillende instrumenten. Van de Petflestrompet en de Doppenklikklakker tot de Blikkentikker of een van de andere grappige instrumenten. Stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je deze instrumenten kunt maken. En natuurlijk kun je ook zien welke geluiden alle instrumenten maken. Zo ontdekken de kinderen hoe ze van gescheiden afval weer iets nieuws kunnen maken. Ga naar de lesmodule Zwerfafvalfanfare en zie hoe je hiermee met elkaar de juiste toon te pakken krijgt!

Lees meer