Lesmateriaal dat aansluit op de agenda van het onderwijs
Achtergrondsafscheiding
Nieuwsoverzicht

Lesmateriaal dat aansluit op de agenda van het onderwijs

22/02/2018 Om te weten wat er speelt op het gebied van afval laat NederlandSchoon regelmatig onderzoek uitvoeren door verschillende partijen. Zo kunnen we iedereen op de juiste manier aanmoedigen zich in te zetten voor een zwerfafvalvrij Nederland.

Onderzoek KantarOm met ons lesmateriaal aan te sluiten bij wat er speelt in het onderwijs en bij de behoeften van leerkrachten lieten we onderzoek uitvoeren door Kantar Public, voorheen TNS NIPO. Dit bureau zocht uit of, hoe en hoeveel leerkrachten het thema afval op scholen behandelen, op welke manier en waarom. Zo kunnen we ons lesmateriaal blijven verbeteren en zorgen dat afvaleducatie hoger op de onderwijsagenda komt te staan.

Uit het onderzoek blijkt dat de grootste reden waarom leerkrachten geen aandacht besteden aan les over afval het gebrek aan tijd is. Lesmateriaal is dus aantrekkelijk als het weinig tijd kost. Met het lesmateriaal op deze website kan je daarom een uitgebreide les vullen, maar er is nu ook materiaal voor een uurtje. Zie ‘Een uurtje afvalles’ bij Handleiding & werkbladen.

Naast tijd vinden leerkrachten het bovendien fijn als er goed, kant-en-klaar en gratis lesmateriaal beschikbaar is. Ze willen niet alleen werkbladen, maar ook interactief materiaal als filmpjes en games. Op de website vind je daarom bijvoorbeeld een afvalspel voor kleuters en een afvalgame voor oudere kinderen. Ook kun je in de klas filmpjes kijken en een quiz doen en staan op de site praktische (knutsel)tips. Allemaal gratis in te zetten.

De afgelopen periode hebben wij ons lesmateriaal  verbeterd en dat blijven we doen. Heb je opmerkingen, suggesties of ideeën? Mail dan naar educatie@nederlandschoon.nl.

Geïnteresseerd in dit onderzoek? Je vindt het op de Kenniswijzerzwerfafval.nl.

Delen