Achtergrondsafscheiding
Lesmateriaal VO

Schoon Challenge: uitdaging voor de middelbare scholier

Ze staan bekend als flinke vervuilers. Maar middelbare scholieren kunnen zich ook van hun beste kant laten zien. Daag ze uit om na te denken over hoe je zwerfafval voorkomt en wat ze zélf kunnen doen. Ga aan de slag met de Schoon Challenge en prikkel je leerlingen door ze zelf een zwerfafvalcampagne te laten maken.

De Schoon Challenge is lesmateriaal dat bestaat uit drie onderdelen die goed op elkaar aansluiten. Als docent ontvang je een handleiding die je alle informatie en handvatten verschaft om een introductieles over zwerfafval te geven. De bijbehorende lespresentaties download je hier. Het mooie aan deze les is dat je de discussie over zwerfafval aanwakkert, je activeert de kennis die de leerlingen al hebben en vult die aan met feiten. De introductieles vormt de basis voor de volgende les, namelijk de campagneles. 

Download lespresentaties

Campagneles

Met de campagneles kun je veel kanten op.  Als er niet veel tijd is, laat je leerlingen in groepjes een campagneonderdeel uitwerken, bijvoorbeeld een flyer, een social post of een poster waarmee zij zelf de toon zetten voor een effectieve en positieve zwerfafvalboodschap. Er zijn online tools ontwikkeld om deze les binnen het lesuur te kunnen voltooien. Als leerlingen meer tijd hebben, kunnen ze het grondiger aanpakken. Of zelfs een eigen campagnefilm maken!

Bekijk online tools

Opschoonactie: voor herhaling vatbaar

De laatste les, het is er een die je eigenlijk altijd kunt doen, is om een opschoonactie in de buurt te houden. Zelf doen en zelf ervaren vormt de beste les. Naderhand bespreek je met de leerlingen wat ze tegenkwamen, wat vinden ze daarvan? Vinden ze zelf dat ze verschil kunnen maken? 

Herhaling is belangrijk als een blijvende gedragsverandering het doel is. Wees samen verantwoordelijk voor een schone schoolomgeving en draag dat schoolbreed uit. Adopteer bijvoorbeeld het gebied rondom je school en houd het schoon! 

Afbraaktijdenpracticum voor biologie

Wil je na deze les nog meer doen rond zwerfafval, doe dan het afbraaktijdenpracticum tijdens een biologieles. Leerlingen ontdekken zo zelf de afbraaktijden van verschillende materialen. 

Download afbraaktijdenpracticum

Schoon Challenge ontvangen

Ben je docent in de onderbouw van het voortgezet onderwijs, vmbo, havo, vwo? Wil je op een leuke en effectieve manier aan de slag met het onderwerp zwerfafval voorkomen? Bestel dan het Schoon Challenge lesmateriaal gratis met een actiecode. Docenten kunnen de code aanvragen via dit formulier. Vul de gevraagde gegevens in en je ontvangt de code meteen. Daarna kun je de Schoon Challenge bestellen in onze webshop. Heb je vragen? Mail dan naar educatie@nederlandschoon.nl 

Bestel Schoon Challenge

 

Zo deed het DaCapo College in Sittard de Schoon Challenge

 

Delen